
Ambulanssjukvårdare
Är du utbildad undersköterska och nyfiken på att jobba som ambulanssjukvårdare? Hösten 2021 startar vi en uppdragsutbildning till ambulanssjukvårdare. Utbildningen är ett år.
Som ambulanssjukvårdare hjälper du människor i livets alla faser. Du arbetar i ambulansen vid utryckning och har ansvar för körning, kommunikation, medicinsk utrustning/teknik och att assistera ambulanssjuksköterskan i prehospital akutsjukvård. Ena stunden kan vara en lugn sjuktransport medan den andra kan innebära akut färd med blåljus. Arbetet innebär ett nära samarbete med kollegor då ni under ett pass arbetar tillsammans under många timmar. Du bör tycka om att jobba olika arbetstider och ofta med långa och sammanhängande arbetspass där du är borta från hemmet. Du är lugn, flexibel, stresstålig och har ett bra bemötande. Du måste orka bära tungt och hålla dig i form för att klara arbetets påfrestningar.
Region Jämtland Härjedalen genomför denna utbildning för att möta framtidens sjukvård och för att fler ska kunna arbeta inom ambulanssjukvården. Om du blir antagen får efter utbildningen en individuellt anpassad tjänst i regionen, beroende på bostadsort. Du är inte garanterad arbete inom ambulanssjukvården direkt efter examen men din nya kompetens behövs på sjukhuset eller inom Nära vård i hela regionen.
Kurslängd
Denna utbildning är en uppdragsutbildning via Region Jämtland Härjedalen och började i augusti 2021. Just nu finns det inga planer på att starta utbildningen igen. Detta kan komma att ändras om Region Jämtland Härjedalen anser att det finns behov av att utbilda flera amublanssjukvårdare.
Innan ansökan öppnar
Du kan förbereda dig genom att hålla igång din kondition och din träning och genom att fortsätta arbeta som undersköterska och lära dig av situationer du möter i arbetet. Innan antagning görs tester som kondition, handstyrka, bål- och ryggstyrka/stabilitet, lyftstyrka och bårbärning. Inför körtestet kan du träna på att köra bil med hjälp av GPS, gärna i andra områden än de du vanligtvis besöker, mörkerkörning, öva på att backa, titta i sidospeglar och fordonsplacering. Trafikkunskap, regler och trafikpsykologi kan du också bekanta dig med.