Välkommen på testvecka till Birka Folkhögskola

Du har fått en bokstav som är din testidentitet, se mail. Du parkerar på gästparkering, första parkeringen du ser på vänster sida när du kör ner mot Birka. Gympasalen där testerna görs ligger på långsidan ner mot vattnet, följ skyltning. Omklädningsrum och toaletter finns bredvid gympasalen och samling inför fystester sker i gympasalen.

Inför körtestet kan du gå in samma ingång och vänta på din tur i konferensrummet. Inför körtesterna delas du in i en grupp tillsammans med två eller tre andra personer. Den första i gruppen börjar sitt körtest kl. 8 eller 13 (utom måndag) och det pågår ungefär en timme. Beräkna ungefär när du ska köra och var där lite tidigare om det har gått fortare för den som var före dig.  

Vi måste komma ihåg att hela tiden och följa rådande restriktionerna. Det är än så länge oklart om du kan äta lunch i vår matsal.  Har du körning efter fystesterna rekommenderar vi att du tar med en egen matlåda.  

Förberedelse: Det här kan du göra för att vara förberedd: ät och sov bra, ha med rätt grejer, ha inte tränat för hårt dagen innan, var ombytt i träningskläder.   

Utrustning: Träningskläder och bra träningsskor, vattenflaska, ombyte och duschgrejer.   

Körtestet: Du kommer få köra med körinstruktör i stadstrafik och på landsväg. Du ska ha god framförhållning, planering och framföra fordonet (personbil med 9 platser) på ett säkert sätt. 

Fysiskt test: Alla fystest görs på måndagen. Några av er har körning på eftermiddagen. Fystesterna startar kl 8 eller 13 och pågår tills hela gruppen är klar. Ni kommer vara indelade i grupper om 5. Två grupper gör testmoment och den andra vilar. Sen byter ni. Vissa moment tar tid medan andra går fortare. Du får ett protokoll där testledarna skriver resultat och det ska vara med när du kör.  

Efter testerna: När veckan är klar så kommer utbildningsledare och ambulanschef prata med dem vi tror passar för utbildningen och yrket. Det har lite med dig att göra men också med var du bor, arbetslivserfarenhet och vilka andra som sökt. Du kan inte göra mer än ditt bästa och om du inte kommer med så finns det andra utbildningar som tar dig till yrken i akutvården.  

Det här kommer gå jättebra och vara kul!  

Efter testveckan blir du kallad till intervju via (teams eller telefon) om du klarat testerna och gått vidare i ansökningen. Det är många inblandade och svårt att få till tider som passar. Vi hoppas att du inte behöver ändra tiden du får och vi hoppas att vi snabbt kan ge dig ett besked.  

Information om fystesterna

Vi använder oss av Aasa-tester som många ambulansorganisationer i Sverige använder sig av. Du får ett betyg efter utfört test i stegen (IG) Icke godkänt, (G) Godkänt. Momenten som ingår är följande: 

Greppstyrka: Håll en Kettlebell ut på halvrak arm och rakt ner i 90 sek 

Sidoplanka: G över 45 sek,  

Vanlig planka: G över 45 sek,  

Marklyft: G över 60 kg,  

Rygglyft: G över 90 sek,  

Trappa: En Kettlebell á 24 kg i varje hand, bärs i sex halvtrappor tre våningar upp. Vila en minut och sedan ner igen. En given takt på 82 steg per minut.  

Konditionstest, Harvard step test: I detta test kommer du få kliva upp och ner på en pall med ett tempo på 60 ggr per minut i totalt 5 minuter. Därefter får du lägga dig ner och vila i tre minuter och under tiden mäts din puls. Puls 1 efter 1 min, puls 2 efter 2 min, puls 3 efter 3 min.  För in i tabellen. 

Återhämtningen återspeglar din kondition. Du ska ha ett värde över 80. 

Alla fystester på måndag 17 maj v. 20

Kl. 8 12 Testperson A-J 

Kl. 13 17 Testperson K-V 

Obs! Testperson A, B, C, D har körtest kl. 13 17 efter fystestet 

Tisdag 18 maj 

Kl. 8 12 Körtest för testperson E, F, G 

Kl. 13 16 Körtest för testperson H, I, J 

Ons 19 maj 

Kl. 8 12 Körtest för testperson K, L, M 

Kl. 13 – 16 Körtest för testperson N, O, P 

Tors 20 maj 

Kl. 8 12 Körtest för testperson Q, R, S 

Kl. 13 – 16 Körtest för testperson T, U, V 

Information om körtestet

Du sitter med vår testledare i en minibuss. Testledaren ber dig köra efter GPS, backa och köra i olika miljöer under en timme. Betyg IG eller G.