Introduktion till läkeväxter i Jämtland

Detta är en sommarkurs för dig som är intresserad av att lära dig mer om vilda växter i vår omgivning och hur vi kan använda dem som mat och medicin. Kursen fokuserar främst på det som växer vilt i Jämtland, många av dessa växter hittar vi givetvis i övriga Sverige.

OBS: ansökan till denna kurs är stängd

Kursens innehåll

Utifrån utvalda växter går vi igenom grunderna till örtmedicin så som verkningar, aktiva ämnen och beredningar. Kursen innehåller både praktiska och teoretiska delar då vi tillsammans går i natur och tittar på vilda växter, lär oss hur vi plockar och sedan tar tillvara på växterna på bästa vis. Vi kommer utföra örtprovningar och lära oss vad örters smaker kan ge oss för kunskaper.

Vi kommer även att diskutera människors relationer till växter och historia om hur läkeväxter har använts förr. I kursen ingår även tillverkning av örtblandningar, salvor och tinktur. Efter denna vecka kommer du att ha en bra grund i olika aspekter av läkeväxter och örtmedicin och du kommer i fortsättningen se ogräs som uppskattade och värdefulla växter.

Upplägget utgår från olika teman varje dag, exempel på detta är bittra växter, näring och skogen. Utifrån valda växter diskuterar vi och fördjupar oss i olika aspekter av läkeväxter så som aktiva ämnen, ogräs som mat, skogens gåvor och örter för välbehag.

Kursen passar både för dig som är helt ny i ämnet och dig som har viss kunskap som du vill fördjupa.

Kurstider

Period: Vecka 26, 24/6-28/6

Antal deltagare

Kursplatser: 12 st

Administrativ avgift

I den administrativa avgiften på 2900 kronor inkl. moms ingår fika och lunch.

Ledare

Den erfarna örtterapeuten Jennifer Askaner leder deltagarna genom denna lärorika vecka. Hennes arbetssätt utgår alltid ifrån hållbarhet och hur vi bäst värnar om vår natur och om oss själva. Jennifer utgår ifrån vetenskap och beprövad erfarenhet, men närmar sig gärna läkeväxter från flera olika vinklar.

Bild: Cecilia Kreuzberger

Örtterapeuten Jennifer Askaner

Boende

Administrativ avgift för kursen, boende och helpension under veckan blir totalt 5200kr. 

Om du önskar logi så anger du detta i din ansökan till sommarkursen.

Då vi har ett begränsat antal dubbelrum, kontakta Carina Blad (carina.blad@birkafolkhogskola.se) för att kontrollera tillgång.

 

LÄS MER OM VÅRT BOENDE

Birka rum 72 dpi

Avbokning

Fram till 27 maj kan du avboka din plats och få tillbaka kursavgiften. Avbokning sker genom kontakt med skolan. Mejla till din avbokning till: info@birkafolkhogskola.se

Fullbokad kurs

Vi gör såklart allt för att alla som anmäler sig ska få en plats på kursen. Om kursen skulle vara fullbokad så ställs du i kö på vår reservlista.

Inställd kurs

Vi har rätten att senast två veckor innan kursstart ställa in kursen om vi inte fått tillräckligt många deltagare. Självklart får du då tillbaka hela avgiften.