Musikmagasinet Lira har listat topp 100 viktigaste folkmusikskivor och på topp 20 finns både Hoven Droven, som startade på Birka, och Triakel, där vår kära folkmusiklärare Kjell Erik är med.
Heja er och grattis önskar vi på Birka.

 

Nr13 Hoven Droven
Hia Hia (Xource 1994)
Jämtländska Hoven Droven hade redan hunnit bli ett fenomen när denna deras debut till slut släpptes. Låtar som Köttpolska visade upp en ogenerad tyngd av ett slag som nog aldrig hade hörts tidigare inom folkmusiken, men förutom adrenalinsmockande trummor och taggiga elgitarrer rymdes här också skirt finlir och luftigare slagverk och direkta referenser till spelmännen de inspirerades av. En mångsidig skiva som står sig stark än i dag. Tjugo år senare spelades en liveversion av skivan in av det ännu flitigt turnerande bandet.
Patrik Lindgren

 

Nr 18 Triakel
Triakel (Xource 1998)
En trio som verkligen funnit varandra i ett nära samarbete som hittills resulterat i fem utsökta skivor. Emma Härdelin på sång, Kjell-Erik Eriksson på fiol och Janne Strömstedt på tramporgel ger tyngd och ett slags rakryggat återhållen dramatik åt låtar gärna med ursprung i Jämtland och Hälsingland.
Patrik Lindgren

 

För att se fullständig lista: