Bo på Birka Folkhögskola

Behöver du någonstans att bo medan du studerar hos oss? Vi har ett internat bestående av tre hus, Sjösala, Åsgård och Röstahammar, totalt 58 enkelrum och 5 dubbelrum för elevboenden. Husen ligger vid Storsjöns strand med en spektakulär utsikt över sjön och Oviksfjällen.

Rummen

Rummen är cirka sju kvadratmeter och möblerade med säng, madrass, täcke, skrivbord, lampor och stol. Det finns även möjlighet att låna gardiner och matta om du vill få det extra hemtrevligt.

Funktionsvariationer

I huset Sjösala finns det hiss och fyra anpassade rum, där du som är rullstolsburen eller har andra fysiska funktionsvariationer kan bo.

Regler att följa

Vi vill att alla ska känna sig trygga och hemma på vårt internat, därför finns det vissa regler att förhålla sig till:

 • Det är inte tillåtet att ha inneboende på rummet
 • Gäster på skolan, som önskar logi, anmäls i förväg till vår servicechef. Helst per mail, två dagar innan besök.
 • Husdjur är inte tillåtet i skolans lokaler och internat
 • Vi har nolltolerans mot alkohol och droger på både skolan och internat

Övriga faciliteter

Dusch och Toalett finns i korridoren och delas av sex personer. På varje våning finns ett kök för enklare matlagning. 12 boende per våning delar kök. I källaren finns det i varje hus ett tv-rum, tvättstuga och torkrum. Även ett förråd för förvaring av cyklar, skidor mm finns.

Det finns en gymnastiksal och gym som ni har tillgång till på kvällarna. Och med en magisk natur utanför dörren så är strandhäng en populär fritidssyssla.

Städning

Det är ditt ansvar att se till att ditt rum är snyggt och fräscht. Städpersonalen städar toaletter, duschar, korridorerna och trapphusen två gånger i veckan, och TV-rummen en gång i veckan.

Rummen hyrs per läsår och ett hyreskontrakt skrivs mellan studerande och personal vid inflyttningen. Vid läsårets slut sker en besiktning av rummet av personal från skolan och hyresgästen själv.

Uppsägningstid

Om du väljer att flytta från internatet under läsåret gäller en månads uppsägningstid.

Boendeförfrågan

Rum för boende

Priser rum

Enkelrum 4 320 kr/mån från ht 2023

Delat dubbelrum 4 120 kr/mån från ht 2023

Ensam i dubbelrum 4 720 kr/mån från ht 2023

I hyran ingår halvpension måndag-fredag, alltså får du två måltider på skolan på vardagarna. Du själv väljer om du vill ha frukost och lunch, eller frukost och middag. Under lov och praktik görs kostavdrag med 110 kr/dag. Helpension kan köpas till.

Priser för distansstuderande

Går du en utbildning på distans och behöver boende under närträffarna på Birka? Vi erbjuder boende i mån av plats.

285 kr/dygn exklusive lakan, handdukar och städ. Frukost och lunch eller frukost och middag ingår, du väljer själv.

560 kr/dygn inklusive lakan, handdukar och städ. Frukost och lunch eller frukost och middag ingår, du väljer själv.

_MG_0606
 1. Kan jag bo på Birka?

  Ja, vi har ett internat med ca 70 bäddar, vilket innebär att de kursdeltagare som vill kan bo på skolan. Internatet är en viktig del av folkhögskolans studiemiljö och ger dig chansen att bo en period på en plats du kanske aldrig skulle komma till annars.

 2. Vad kostar det att studera på Birka?

  Själva undervisningen på Birka är avgiftsfri. Däremot får deltagare betala för kurslitteratur, studiematerial, studieresor, lunch m.m. De som väljer att bo på internat betalar även för kost och logi, läs mer här.. Kostnaderna varierar mellan olika utbildningar beroende på materialåtgång och finns specificerade under varje utbildning.

 3. Finns det platser kvar på någon kurs?

  Ja, det kan finnas lediga platser på en del folkhögskolekurser, särskilt i början av terminerna. Hör av dig till oss för att få besked om det finns platser kvar på utbildningen du vill gå.