Jazz/Improvisation

Med improvisation och ensemblespel i fokus jobbar vi med en gehörsbaserad metodik för att deltagaren självständigt ska kunna uttrycka sig genom jazzens tonspråk. Studierna uppmuntrar till nyfikenhet och erbjuder en tillåtande, prestigelös miljö att växa i som musiker och människa.

Om programmet

Startdatum: 28 augusti 2023
Sista ansökningsdatum: 10 april 2023

Detta är en högskoleförberedande utbildning på gymnasienivå, liksom det flesta musiklinjer på folkhögskolor. Utbildningen riktar sig till som redan spelar jazz/improvisationsbaserad musik och vill fördjupa dina kunskaper samt utveckla ditt musicerande.

OBS. Denna utbildning går även att söka som EG (eftergymnasial), då med några tilläggskurser. Se: Jazz Eftergymasial linje

Som komplement till din ansökan vill vi att du deltar på våra ansökningsdagar i April. Förbered två av låtarna som är listade på hemsidan.
Provspelet sker på plats på Birka fredagen den 14’e April. Då får du möjlighet att bekanta dig med skolan, träffa lärarna på utbildningen och vara med på några lektioner.
Om du inte har möjlighet att närvara då kommer du kunna göra ett digitalt provspel torsdagen den 13’e April istället.

Fortsatta studier

Utbildningen erbjuder ett påbyggnadsår för dig som önskar fortsätta studera hos oss. År två läser du kursen Creative Musicianship där du får individuell lärarhandledning.

Här finns länk till ansökan

  1. Kursinnehåll och mål Jazz/Improvisation

    Kursinnehåll

    • Huvudinstrument
    • ML Ensemble
    • Turnéensemble
    • Jazzgehör/Jazzteori
    • Solefege
    • Rytmik
    • Masterclass
    • FreeVoicings (jazzsångare)
    • Klasstid
    • Kulturmöte
    • Projektveckor
    • Studieresa
    • Creativ musicianship

    Tillval

    Körsång, ergonomi, amerikansk folkmusik, free voicing, mental träning, folkmusik, arrangering, notläsning.

    Mål

    • Fått ökad kunskap inom ensemblespel och improvisation
    • Ökad medvetenhet kring jazzen som genre
  2. Provspelning Jazz/Improvisation

    Provspelning

    Som komplement till din ansökan vill vi att du deltar på våra ansökningsdagar i april. Förbered två låtar där du spelar/sjunger. Provspela gör du på plats hos oss på Birka fredagen den 14:e april, då du också har möjlighet att träffa alla våra lärare och att vara med på några lektioner. Du som inte kan vara med på torsdagen kommer att kunna provspela digitalt torsdagen den 13:e april.

    Välj två av nedanstående låtar eller två valfria låtar. Klicka på tonarterna för att se noterna.

    Låt Tonart Alt. tonart
    Like Someone in Love Eb G
    Secret Love Eb C
    Blues Valfri
    Autumn Leaves Gm Em Am
    It could happen to you Eb G
    Nardis Em
    There Will Never Be Another You Eb C

     

    Ladda ner samtliga noter

     

    Förbered dig på att kunna spela/sjunga temat, improvisera eller för rytmsektions-instrumentalister att kompa. Här hittar du backingtracks för alla låtarna.

    Observera att du gärna kan spela andra låtar än de stycken som finns här vid provet.

    Spelprovet tar ca 15 minuter.

  3. Behörighetskrav Jazz

    • 18 år fyllda.
    • Fullgjort gymnasium.
    • Du ska kunna spela ditt instrument väl och ha en grundkunskap inom jazz som genre.

  4. Närvarokrav och intyg

    Närvaro

    Att studera hos oss förutsätter ett aktivt deltagande under lektionerna. För Birka folkhögskola gäller att för heltidsstudier ha 80% närvaro eller mer. Skolan rapporterar till CSN två gånger per år. Det vi tittar på då är att kursdeltagaren följer sin individuella studieplan, dvs deltagaren förväntas nå sina studieresultat inom planerad tid. Om närvaron understiger 80% kan det innebära att du inte kan tillgodoräkna dig tiden du studerat. Det kan också påverka dina möjligheter att få studiemedel i framtiden.

    Intyg

    Efter dina fullgjorda studier får du ett studieintyg.

  5. Studiemedel och studiekostnader Jazz

    Studiemedel

    Utbildningen är studiemedelsberättigad på gymnasienivå och du söker studiemedel via www.csn.se. Observera att du kan få studiemedel från och med hösten det år du fyller 20.

    Studiekostnader

    Utbildningen är avgiftsfri men en serviceavgift på 800 kronor per termin tillkommer. OBS! att efter den tredje skolveckan betalas inte serviceavgiften tillbaka om du väljer att avsluta dina studier.

 

Anders Löfberg

Åren på Birka har varit ovärderliga för mig. Jag kan nog säga att de var två av de bästa och mest utvecklande åren av mitt liv. Fortsätt läsa

Sunniva Brynnel

Tiden på Birka har betytt mycket! Jag fick till mig en väldigt avslappnad och skön inställning till improviserad musik. Fortsätt läsa.

 

Provspelning

Välj två av nedanstående låtar. Klicka på tonarterna för att se noterna.

Låt Tonart Alt. tonart
Like Someone in Love Eb G
Secret Love Eb C
Blues Valfri
Autumn Leaves Gm Em Am
It could happen to you Eb G
Nardis Em
There Will Never Be Another You Eb C

 

Ladda ner samtliga noter

 

Turnévecka

I början på vårterminen åker alla musiker ut på en turnévecka. En vecka som du tillsammans med din ensemble planerar, bokar och genomför.

Studieresa

I slutet på varje läsår genomför vi en studieresa tillsammans. Vi åker till platser i världen som har stor betydelse för musiken.

Mångfald

Vi önskar att fler kvinnliga instrumentalister söker hit, och välkomnar all slags mångfald, för att vi ser att det berikar och vet att det behövs.

Jens Comén

Jens Comén

Lärare i folkmusik, saxofon och ensemble
  1. Finns det platser kvar på någon kurs?

    Ja, det kan finnas lediga platser på en del folkhögskolekurser, särskilt i början av terminerna. Hör av dig till oss för att få besked om det finns platser kvar på utbildningen du vill gå.

  2. Kan jag söka studiemedel för att gå på Birka?

    Ja, när du studerar på Birka har man möjlighet att söka statligt studiestöd hos Centrala studiestödsnämnden (CSN). Hur mycket och hur länge man får studiestöd beror på flera olika saker.

  3. Vad kostar det att studera på Birka?

    Själva undervisningen på Birka är avgiftsfri. Däremot får deltagare betala för kurslitteratur, studiematerial, studieresor, lunch m.m. De som väljer att bo på internat betalar även för kost och logi, läs mer här.. Kostnaderna varierar mellan olika utbildningar beroende på materialåtgång och finns specificerade under varje utbildning.

Ansök nu