FOLKMUSIK-FH.NU

Birkafestivalen – en succé som växer

Onsdag 29 maj bjöd Birka Folkhögskola in allmänheten till Birkafestivalen, för tredje året i rad. Festivalen i Ås är ett slags avslutningsprojektet för deltagarna på Birkas musikutbildningar, som själva planerar och genomför en mängd spelningar. Birka Folkhögskola har utbildningar i jazz, folkmusik, klassisk musik och musikproduktion, så repertoaren tilltalar en bred målgrupp.

Nytt för i år var att flera av skolans övriga utbildningar var med och arrangerade aktiviteter, exempelvis socialpedagogerna som höll i lekar och övningar utomhus samt spelutvecklarna som visade upp sina egendesignade spel.

Det häftiga med Birkafestivalen är att den är styrd av folkhögskolans deltagare, som får chansen att växa genom ansvaret det innebär. Lärarna håller sig i bakgrunden under projektet för att främja deltagarnas utveckling.

”Festivalen betyder jättemycket för oss. Det är en tid för att stanna upp och fira. Att lyfta folkbildningen, njuta och visa varandra vad vi lärt oss under läsåret. Det är en dag av glädje och jag känner mig oerhört stolt ” säger Birka Folkhögskolas rektor Ann-Kristin Jonsson med ett stort leende.

Även deltagarna var nöjda med Birkafestivalen.

”Det var väldigt kul att genomföra festivalen, framförallt för att man får se sina vänners utveckling inom musiken. Det känns också väldigt bra att festivalen får oss att nå ut till folk. Att så många människor från utsidan kommer till Ås, trots att skolan ligger lite dolt geografiskt” säger Olle Westling, som studerar folkmusik.

Just folkmusik har ett ”uppsving” i Sverige just nu, och Olle var glad över att se blandade åldrar i publiken.

”Ordet festival för ju ofta tankarna till något väldigt ungdomligt, men vi nådde verkligen en bred målgrupp. Jag var glad att se många äldre människor i publiken, och samtidigt känns det kul att kanske kunna inspirera yngre personer att söka till folkhögskola” säger Olle Westling.

Här kan du se bilder från Birkafestivalen 29/5 2024: