Sofia är uppvuxen i Mölnlycke utanför Göteborg och har studerat två år på Södra Vätterbygdens Folkhögskola i Jönköping (2008-2010) med trumpet som huvudinstrument. Sedan blev det Musik- och Medieproduktion vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm (2010-2013).

Efter sin examen från Musikhögskolan har Sofia frilansat som musiker (piano, trumpet, sång) åt olika artister, jobbat som ljudtekniker på Sveriges Radio och på Sveriges Riksdag, men framförallt skrivit musik till film och reklam.

Hyllad filmkompositör

Sedan hösten 2019 bor Sofia i Åre och vid sidan av jobbet på Birka jobbar hon som filmkompositör och skriver framförallt musik till drama och dokumentär, men även till en del reklam och spel. I sitt yrke som filmkompositör är hon bekväm i de flesta genrer och stilar, men uppskattar särskilt att skriva stora arrangemang, gärna för stråkar och orkester.

Vill förmedla magin

På Birka undervisar Sofia i jazzteori, ensemble och leder kören och orkestern.

“Det bästa med mitt jobb är att inspireras av och kunna inspirera de studerande. Min ambition är att kunna förmedla magin i musikteorin, känslan av röster i samklang i kören eller samspelet i orkestern och ensemblen. Jag inspireras otroligt mycket av alla mina studerande och lämnar alltid Birka med mer energi och inspiration varje vecka” säger Sofia.