Erasmus+ ger fantastiska möjligheter

Erasmus+ är Europiska unionens utbytesprogram för formellt och icke formellt lärande. Inom projektet kan vi på Birka Folkhögskola erbjuda utbyten för både personal och deltagare i form av bland annat jobbskuggning och praktik. Vi har exempelvis ett väletablerat och mångårigt samarbete med folkhögskolan i tyska Leipzig, dit både deltagare och personal har rest för kunskapsutbyte. Våra tyska vänner har även besökt oss här i Ås för att tillgodogöra sig ny kunskap.

Läs mer om Erasmus+ genom att följa denna länk:

https://erasmus-plus.ec.europa.eu/sv/about-erasmus/what-is-erasmus

Socialpedagogerna reste till Indiska oceanen

Genom Erasmus+ har deltagare på vår socialpedagogutbildning fått möjlighet att resa till ön La Réunion i Indiska oceanen för att göra utlandspraktik. Ön tillhör nämligen Frankrike, och därmed även EU.

“Vi gjorde praktik hos organisationen Mission Locale SUD som jobbar för att få unga människor mellan 16 och 25 år i sysselsättning, samt stötta dem på andra sätt.  La Réunion bjöd på härliga människor, många olika kulturer och fantastiska vyer. Tack för den här resan!” säger en av deltagarna på socialpedagogutbildningen.

 

Deltagare från Allmän kurs reste till Leipzig

I april 2024 reste tolv deltagare från vår utbildning Allmän kurs till folkhögskolan i Leipzig (Volkshochschule Leipzig) tillsammans med två lärare och vår deltagarstödjare. Resan till en av Tysklands mest pulserande städer blev precis så utvecklande som deltagarna hade hoppats på.

Det fanns ett färdigt program med utflykter, aktiviteter och lektioner när gruppen anlände. Våra deltagare fick själva välja vilka lektioner de ville vara med på hos vår värdskola. Det kunde till exempel vara lektioner i yoga eller tyska. Skolan erbjöd även kurser inom psykologi, konst, kultur och matlagning.

Under läsåret 23-24 var demokrati ett övergripande tema på Birka, och vi utforskade “synen på den andre” genom bland annat föreläsningar och workshops. Hur ser vi egentligen på varandra och andra kulturer?

Det var så roligt att se att hur deltagarna växte just i avseendet “synen på den andre”. De stöttade varandra på ett fint sätt under hela resan och var väldigt nyfikna på de olika kulturerna  i Leipzig. En resa som denna ger verkligen stark personlig utveckling, och det är en av grundpelarna på Allmän kurs” säger Victor Noori Thofelt som är deltagarstödjare och socialpedagog på Birka Folkhögskola.

 

Staty i Leipzig.

 

 

Staty i Leipzig.

Deltagaren Lilly från Allmän kurs.
logotype Erasmus+

Logotype EU