Birka Folkhögskola utökar sitt utbud 2018 med en ny distansutbildning – Online Video Creator. Utbildningen fokuserar på att ge deltagarna kunskap om hur man skapar storys online. En utbildning helt egen i sitt slag.

Online Video Creator är en ett år lång folkhögskoleutbildning i online video. Deltagaren får lära sig redskapen för videokommunikation i sociala medier som exempelvis Youtube, Instagram, Facebook och Snapchat. Utbildningen ska ge deltagaren en bra inblick i utveckling av rörlig bild på nätet och vad branschen kräver. Fokus ligger på innehåll och kreativitet, inte på teknik. Det gör det möjligt för vem som helst att söka. Förutsatt att man har en smartphone och dator, då utbildningen är på distans.

– Detta är framtiden, alla bär på en story som deltagarna under utbildningen får lära sig om hur de kan dela med sig av. Tittandet på rörlig bild har aldrig varit större. Det produceras mer rörlig bild än någonsin. Den rör all mänsklig kommunikation. Internet håller på att bli en TV, säger Per Zetterfalk, utbildningsledare Online Video Creator.

I dag kan alla vara sin egen TV-producent på nätet. Efter utbildningen ska deltagarna kunna söka jobb som specialist inom branschen som online video creator eller ha grunderna till att driva eget. Men självklart kan man även gå utbildningen utan karriärsinriktning, utan just för att man har ett brinnande intresse för att skapa bra storys online.

– Att få starta en sådan här utbildning på Birka känns fantastiskt spännande. Vi vill med den här utbildningen vara med och inte bara forma en utbildning för framtiden utan även vara med i utvecklingen av ett internationellt språk som kommer att växa – den rörliga bilden, menar Torgny Röhdin, Rektor Birka Folkhögskola.

Under årets gång kommer deltagarna träffas på Birka Folkhögskola för workshops och kunskapsutbyte. Det kommer även ingå åtta veckors praktik för att få möjlighet att utforska branschen och bygga på sin digitala portfolio. Utbildningen kommer att ta in 20 deltagare och börjar i februari 2018.