Här möter ni 23-åriga Emelie Moén, som studerade Allmän kurs på Birka i fyra år.

Hur vill du beskriva Allmän kurs?

“Allmän kurs är jättebra för dem som inte har gått klart gymnasiet eller om man bara vill komplettera sina betyg. Och man behöver inte gå i tre år, som på ett vanligt gymnasium, utan man kan gå upp till fyra eller fem år om de skulle behövas. Alla deltagare och lärare så snälla men känner sig verkligen välkommen här på Birka” säger Emelie.

Vad är det bästa med utbildningen?

“De bästa med Allmän kurs är alla kompisar jag har träffat på Birka genom åren. Och att vi är en sådan stor och blandad grupp med olika åldrar är så himla kul. Men de bästa är nog att alla får jobba i sin egen takt. Man behöver aldrig känna stress över att göra klart sina uppgifter med kort varsel” berättar Emelie.

Hur vill du beskriva lärarna?

“Alla lärare här på Birka har verkligen varit stöttande och så pedagogiska när de gäller att lära ut. För mig som har dyslexi och ospecificerade inlärningssvårigheter så har de inte alltid varit lätt. Men lärarna har verkligen förstått mina svårigheter och ser mig som en individ. Inte bara en elev, som ofta sker i högstadiet och gymnasiet. Så alla lärare här är så bra!” säger Emelie glatt.

Varför ska man söka hit?

“Jag tycker man ska söka hit så man får uppleva den här fina skolmiljön, och så kanske man träffa vänner för livet, eller till och med kärleken som jag gjorde.”

Hur har du utvecklats som människa här?

“Jag har utvecklats mycket som person under de här fyra åren jag har gått på Birka. Från att vara en blygsam 20-åring med dåligt självförtroende – till en tjej som vågar ta för sig och prata med främlingar utan nån som helst svårigheter” berättar Emelie.

Hur ser framtiden ut för dig?

“Nu ska jag försöka hitta mitt drömjobb som är djurskötare eller något annat som har med hundar att göra. Och det jag tar med mig är en massa goda råd. Och att jag ska tro på mig själv” avslutar Emelie.