Han kände sig som “ett stort misslyckande” på gymnasiet, men strålar nu av framtidstro. Jesper Östborg får snart sin hett efterlängtade gymnasiebehörighet, några veckor efter sin 29-årsdag. Jesper har studerat på Allmän kurs i tre år och är väldigt nöjd med studieupplägget.

”Jag trodde verkligen inte att jag skulle klara det på tre år. Jag trodde att det skulle ta fyra år eller mer.  Jag har kunnat visa vad jag kan, men framförallt vad jag inte kan och vad jag behöver lära mig mer om. Jag kan vara mer ärlig här än vad jag kunde på gymnasiet. Lärarna här frågar ofta om det är någon av oss som inte förstår, och det gillar jag” förklarar Jesper.

Birkas deltagarstödjande team, och framförallt deltagarstödjaren Victor har betytt mycket för Jespers framgångar.

“Andra året var jag väldigt nära att ge upp, men så fick jag kontakt med Victor via Birkas kurator Kicki. Stödet från Victor betyder väldigt mycket för mig. Han har hjälpt mig med uppgifter och förklarat dem noggrant,  så att jag verkligen förstår. Jag tycker att Sverige behöver fler deltagarstödjare och elevassistenter” förklarar Jesper.

Vad har Victor gjort mer för att stötta dig?

“Han har varit ett viktigt stöd psykiskt. Dragit ut mig från lektioner och sett till att jag tar en paus, för att inte jag inte ska överanstränga mig. Det gjorde jag ofta i gymnasiet, där jag gick in i väggen. Det gick käpprätt åt helvete och jag kände mig som ett enda stort misslyckande” berättar Jesper.

Vilka är de främsta skillnaderna mellan Allmän kurs på Birka och gymnasiet?

“På gymnasiet förklarade inte lärarna uppgifterna på samma sätt som här. Det kändes som att vissa lärare inte förstod att dyslektiker behöver mer stöd. På Birka har jag fått utrymme att plugga i min egen takt och det känns underbart att jag har kunnat vara mig själv! säger Jesper Östborg.

Hur har du utvecklats som människa av att studera på Birka?

“Jag är mer öppen nu. Jag vågar visa mycket mer känslor nu, än under mitt första år på Birka. Här har det funnits många människor att prata med om jag mått dåligt, inte bara kuratorn. Det är en av Birkas främsta styrkor. Jag har tidigare upplevt ett socialt utanförskap, men så har det inte varit på Birka” säger Jesper, som hoppas komma in på en svetsarutbildning i Östersund och så småningom arbeta som undervattenssvetsare på en oljeplattform.