Torsdag 23 maj hade vi glädjen att välkomna Pelle Sandtrak, som höll sin föreläsning ”Mr Tourette – för ovanlighetens skull” i aulan. Sandtrak har en oerhört stark livshistoria, där han gått från ”uteliggare till inneliggare och att bli så frisk som jag vill bli”.

Föreläsningen blandade humor och allvar, i en fascinerande blandning.

– Om jag lyckads beröra en enda person så är jag nöjd. Min historia är tung och det jag vill förmedla till deltagarna är att de duger precis som de är. Det värsta som finns är folk som gör rätt hela tiden, säger Pelle Sandtrak.

Den populära profilen, som bland annat har synts i SVT:s ”Skavlan” har stor respekt för folkhögskolan som koncept.

– Jag gick själv på Nordiska folkhögskolan i Kungälv ett år, och där såg man verkligen min potential. Det betydde väldigt mycket för mig att få utlopp för min kreativitet. Jag tycker att just detta är en av folkhögskolans viktigaste uppgifter – att försöka få människor att tycka om sig själva. Särskilt nu när man matas med en otrolig mängd intryck och influenser från olika håll, kring hur man förväntas vara, säger Pelle Sandstrak.