Som verkställande direktör har hon en intensiv vardag med många bollar i luften. Ändå kunde Karin Åsling studera på vår skogsutbildning samtidigt som hon fortsatte jobba heltid. Det fungerade tack vare vare det smidiga distansupplägget och studietakten på 50%.
– Det var toppen att jag kunde jobba parallellt med studierna. Jag har ju ett ganska tidskrävande jobb, så för att det skulle funka för mig behövde utbildningen vara i lugn takt och jag behövde få information i god tid för att kunna planera min tillvaro. Men det fungerade verkligen jättebra, berättar Karin, som är vd för Trångvikens Chark.
Hur vill du beskriva skogsutbildningen?
– Skogsutbildningen är perfekt för den som är sugen på att lära sig mer om skog, ska ärva skog eller precis har köpt en egen skogsfastighet. Man får en väldigt bred och heltäckande grund att stå på. Jag tyckte att utbildningen var väldigt, väldigt bra, säger Karin Åsling.
Vad tar du med dig från utbildningen, kunskapsmässigt?
– Det ingick mycket biologi och det tycker jag är viktigt. Att rätt träd ska växa rätt träd på rätt mark, och liknande kunskaper. Vi fick även träffa representanter från olika branschorganisationer. Vi fick träffa virkesköpare, revisorer kom och förklarade hur vi skulle göra med deklarationen samt skatt och så vidare. Att äga skog är ju nästan som att driva ett företag och vi fick verkligen en helhetsbild. Vi fick lära oss vart vi som skogsägare kan vända oss om vi behöver råd och hjälp.
Ska du ta hand om skog i framtiden?
– Ja, jag kommer ärva skog, och då vill jag kunna ta hand om den på bästa sätt. Det är klart att man kan anlita hjälp, men jag tycker det är härligt att vara ute i skogen och vill klara mycket själv. Jag började som lärling hos min pappa, för att lära mig mer om skogen. Min tanke från början när jag valde denna utbildning, var att jag ville kunna diskutera med pappa. Då behövde jag lära mig så mycket som möjligt, och gärna få nya rön och bli uppdaterad, säger Karin.
Hur var kunskapsutbytet i klassen?
– Det var jättekul. Det absolut bästa var att vi fick åka hem till varandra och titta på varandras skogar. Då gjorde vi det under en hel dag och man fick visa upp ett ställe i skogen som man var nöjd med, ett parti där man inte visste vad som behövde göras och ett parti där man kände ”det här har vi misslyckats med”. Då tänkte man till kring sitt eget innehav och det blev väldigt givande diskussioner. Vi var en grupp med olika typer av människor, och det var verkligen en fördel.
Hur var det att ha Håkan Schüberg som lärare?
– Han är otroligt kunnig. Håkan är väldigt passionerad för sitt jobb, och hade svar på i princip allt. Han har otroligt mycket kunskap och ser alltid till att det blir givande aktiviteter och lektioner. Det bästa var att vara ute på fältet med Håkan, för där lärde vi oss mest, avslutar Karin vår intervju.