Nelly Brodén Lindkvist läser just nu sitt andra år på vår folkmusikutbildning, där hon njuter av ensemblespelet, utvecklas av att ta ansvar och stortrivs med våra erfarna pedagoger. Hon har dessutom vässat sina kunskaper som projektledare för Hovrastämman, tack vare tiden hos oss på Birka folkhögskola.

Hur vill du beskriva utbildningen?

–Birkas folkmusikutbildning är otroligt rolig. Framförallt för att utbildningen lägger mycket fokus på samspel i ensemble, alltså att spela folkmusik i grupp med andra musiker och instrumentgrupper. Vi jobbar mycket med arrangemang och får ta del av våra erfarna lärares sätt att jobba med arrangering, sväng och låtspel, som breddar kunskapen hos gemene spelman som individ och även i samspelet med andra, berättar Nelly Brodén Lindkvist.

Vad är det bästa med utbildningen?

– Det bästa med utbildningen är att man får spela med instrumentalister av många olika slag. Att vi får praktisera det faktiska musikerlivet genom att åka på en turné som är helt deltagarstyrt och driva många projekt som deltagarna själv ansvarar för, säger Nelly.

Hur vill du beskriva lärarna?

– Lärarna är fantastiska i den bemärkelsen att de är snälla och roliga pedagoger med mycket erfarenhet, vilken de glatt delar med sig av. De ger utbildningen variation med olika synvinklar av låtspel i folkmusik, säger Nelly.

Har du utvecklats som musiker av att studera här?

–Jag har absolut utvecklats som musiker av att studera här. Birka är en folkhögskola som jag upplever förbereder en bra inför högre musikstudier. Det finns fokus på övning och att hitta hållbara sätt att förhålla sig till övning. Deltagarna har en gemensam ambition om att det är viktigt för oss att utöva musik. Uppgifterna och studieverksamheten inriktar sig mycket på ett faktiskt musikeryrkesliv och förbereder oss väl inför det, förklarar Nelly.

Hur har du utvecklats som människa av att studera på Birka?

– Genom att träffa mycket olika människor från olika bakgrunder. Birka har en stor linjeöverskridande gemenskap där man oavsett utbildning hänger mycket över kursgränserna, såväl i skolan som utanför, beskriver Nelly.

Vilka är de främsta skälen att söka till Birkas folkmusikutbildning?

– Om man är sugen på att djupdyka ner i musiken som studie och vill få en ”push” eller inblick in i musikbranschen, så tycker jag att Birkas musikutbildningar är ett givet val. Naturen som omger skolan är också magisk. Fjällen, Storsjön, utsikten från klassrummen och från internatet är obetalbara och gör skolmiljön trivsam.

Har studierna på Birka påverkat din roll som projektledare för Hovrastämman?

– Tack vare studierna på Birka har jag lärt mig mer om hur det är att vara turnerande musiker, vilket har gett mig en större förståelse som bokare när jag jobbar med Hovrastämman. Jag har också lärt mig om de ekonomiska aspekterna som tillkommer med att vara musiker, som varit till hjälp som arbetsgivare för de artister jag bokar för stämman.

Hade Birka en del i att stämman blev lyckad?

– Jag tecknade flera samarbeten med Birka, som på många sätt hjälpte Hovrastämman. Birka försedde stämman med ljud och ljus och deltagare från utbildningen Songwriting production jobbade som scentekniker. Deltagarna på folkmusikutbildningen spelade och höll konserter under stämmohelgen och hemma på skolan hölls många smidiga möten med artisterna/kursledarna som till stor del utgjordes av lärarkåren på skolan, säger Nelly.