Online Video Creator

Är du en kreativ person som brinner för att berätta storys? Vill du satsa på att nå ut med rörlig bild online? Då har du kommit rätt. Online Video Creator är en utbildning för dig som vill skapa intresseväckande och bra videofilmer i sociala medier.

 1. Läs mer

  Bli din egen TV-producent

  Hela 80 % av trafiken på internet består av video. Webben håller på att bli en TV. I dag kan alla vara sin egen TV-producent. På Youtube med 1,3 miljarder användare laddas det upp 300 timmar video varje minut.

  Behovet av utbildade aktörer är enormt

  Behovet av utbildade aktörer inom online video är enormt. Branschen, liksom yrkesrollen online video creator, är i ständig utveckling. Kursen Online Video Creator riktar sig till dig som vill nå ut med rörligt innehåll i sociala medier, oavsett bakgrund och story. Du kan vara youtuber, kommunikatör, konstnär, journalist, författare, artist, lärare eller något helt annat.

  Alla har en story att berätta, och det finns publik för (nästan) allt i dagens digitala värld. Vi utrustar dig med ett sätt att tänka och handla, som blir viktigt för dig som självgående videokreatör.

  Så, är du redo att starta storyn?

Om programmet

Ansökan till utbildningen är stängd

Antal platser: 21

Utbildningslängd: Höstterminen pågår 28 augusti till 22 december 2023, vårterminen pågår 8 januari till 31 maj 2024. Utbildningen motsvarar 38 veckors heltidsstudier.

Utbildningsform:  Höstterminen pågår 28 augusti till 22 december 2023, vårterminen pågår 8 januari till 31 maj 2024. Platsträff 1 sker online 30 augusti – 1 september samt 4-5 september, platsträff 2 sker på Birka 3-5 oktober, platsträff 3 sker online 6-9 november, platsträff 4 sker i Stockholm 19-21 december. Datum för vårens platsträffar meddelas under hösten. Praktikperioden sker 11 mars – 5 maj. Med reservation för eventuella ändringar.

Ansvarig lärare: Per Zetterfalk: per.zetterfalk@birkafolkhogskola.se 

 1. Kursinnehåll och mål

  Kursinnehåll

  • Innehållsstrategi för sociala medier
  • Konceptutveckling – online storytelling, dramaturgi etc.
  • Produktionslinjen moment för moment – vlog, live etc
  • Produktion – kamera, ljus, ljud, redigering, efterbearbetning
  • Genomgång teknik
  • Distribution, publikanalys, analysverktyg, optimering
  • Grunder inom rörlig bild och sociala medier – trender, historia och kritiska förhållningssätt
  • Workshops med inbjudna föreläsare och branschföreträdare
  • Digital portfolio
  • Åtta veckors praktik

  Mål

  Efter utbildningen kommer du att ha

  • Utvecklat kunskap för att starta storys på olika plattformar (Youtube, Facebook, Instagram, TikTok etc.)
  • Färdighet att producera och självdistribuera dig online
  • Lärt dig verktyg för att hantera, utveckla och förbättra innehåll i de digitala kanaler som finns
  • Kompetens att verka som specialist inom online video
  • Fått en bra grund för vidare studier
 2. Närvarokrav, redovisning och intyg

  Närvaro

  Att studera hos oss förutsätter ett aktivt deltagande under lektionerna. För Birka folkhögskola gäller att för heltidsstudier ha 80% närvaro eller mer. Det innebär att du medverkar på minst fem av sju platsträffar och praktikperioden som är obligatorisk. Skolan rapporterar till CSN två gånger per år. Det vi tittar på då är att kursdeltagaren följer sin individuella studieplan, dvs deltagaren förväntas nå sina studieresultat inom planerad tid. Om närvaron understiger 80% kan det innebära att du inte kan tillgodoräkna dig tiden du studerat. Det kan också påverka dina möjligheter att få studiemedel i framtiden.

  Redovisning

  Redovisning sker med löpande deadlines och återkopplingar. Samtliga obligatoriska uppgifter redovisas via Teams i slutet på respektive termin.

  Intyg

  Efter dina fullgjorda studier får du ett kursintyg.

 3. Krav på behörighet och utrustning

  Behörighetskrav

  • Du ska ha fyllt 18 år senast det år du påbörjar utbildningen
  • Du ska ha gått ut gymnasiet
  • Du ska ha tidigare erfarenhet av rörlig bild och sociala medier. Erfarenhet av kommunikation och gestaltning inom kreativa discipliner är också meriterande

  Krav på utrustning

  Kursen har fokus på kreativitet och innehåll. Det krävs inte avancerad utrustning, men däremot förutsätts det att du som deltagare har tillgång till åtminstone mobiltelefon och hörlurar med inbyggd mikrofon, bärbar dator med filmredigeringsprogram och wifi-uppkoppling. Det finns flera hemsidor som tipsar om lämpliga filmredigeringsprogram att ladda ner från nätet, även gratisversioner. Du kan läsa mer exempelvis här.

 4. Studiemedel och studiekostnader

  Studiemedel

  Utbildningen är studiemedelsberättigad och du söker studiemedel via www.csn.se. Notera vid registrering att Birka Folkhögskola tillhör orten Ås. Har du frågor, så kan du vända dig till Elin Sevesjö, administratör. Du når henne på telefon 063-14 74 00 och e-post.

  Studiekostnader

  Undervisningen på Birka är avgiftsfri, men en serviceavgift på 300 kronor per termin tillkommer. OBS! Efter den tredje skolveckan betalas inte serviceavgiften tillbaka om du väljer att avsluta dina studier. De som väljer att bo på internat betalar även för kost och logi, läs mer här. Har du frågor, så kan du vända dig till Carina Blad, servicechef. Du når henne på telefon 072-237 55 30 och e-post.

 5. Vanliga frågor och svar

  Vilka bilagor ska jag bifoga till min ansökan?
  För att kunna behandla din ansökan behöver vi gymnasiebetyg, ett personligt brev om dig själv (varför du söker och vad du vill ha ut av din tid här på Birka) och personbevis. Bifoga filmklipp eller skriv ut länkar till filmklipp i ditt brev, då din tidigare erfarenhet spelar en viktig roll. Övriga intyg från skolor och arbete är frivilliga handlingar, men kan vara meriterande.

  Var noga med att din anmälan i vår ansökningsportal Schoolsoft är komplett i enlighet med anvisningar. Blir du antagen, behöver du snarast meddela om du tackar ja eller nej till den erbjudna platsen. Tackar du ja, skickar vi dig mer detaljerad information. Är din ansökan inte komplett, kommer din plats att erbjudas till en annan sökande. Var särskilt noga med att skicka in de bilagor som efterfrågas, se ovan.

  Antagningen påbörjas redan under våren och fortsätter sedan löpande fram till deadline i augusti, så det är värt mycket att söka i god tid. Men kom ihåg: för att komma ifråga är det viktigt att ansökan är komplett. Den större delen av klassen (18 platser) antas efter ansökan har gått ut, tre veckor före kursstart.

  Vart vänder jag mig om jag har frågor om ansökningar och Schoolsoft?
  Frågor om ansökningar och Schoolsoft, kontakta Lisa Svedberg, administratör.

  Måste jag medverka vid alla att obligatoriska platsträffar?
  För heltidsstudier krävs 80% närvaro. Det innebär att du som deltagare medverkar på minst fem av sju platsträffar och praktiken. Undervisning som sker under platsträffarna erbjuds inte i någon annan form. Utöver platsträffarna och praktikperioden, som är obligatoriska, så lägger du som deltagare själv upp hur, var och när du faktiskt genomför dina studier

  Hur ser undervisningen ut i höst?
  Höstterminen pågår 28 augusti till 22 december 2023, vårterminen pågår 8 januari till 31 maj 2024. Platsträff 1 sker online 30 augusti – 1 september, 4-5 september, platsträff 2 sker på Birka 3-5 oktober, platsträff 3 sker online 6-9 november, platsträff 4 sker i Stockholm 19-21 december. Datum för vårens platsträffar meddelas under hösten. Praktikperioden sker 11 mars – 5 maj. Med reservation för eventuella ändringar. 

  En digital platsträff innebär att du medverkar hemifrån via dator och wifi-uppkoppling.

  Kan jag kombinera distansstudierna med arbete?
  Kursen går på heltid och all obligatorisk undervisning sker i regel på vardagar kl 9-17. Utöver platsträffarna och praktikperioden, som är obligatoriska, så lägger du som deltagare själv upp hur, var och när du faktiskt genomför dina studier. Distansövningarna genomförs med löpande deadlines och återkopplingar, och det är viktigt att hålla utbildningens tempo för att tillgodogöra sig alla moment. Det är således i hög grad upp till dig som enskild deltagare att avgöra om och hur det är möjligt att kombinera dina studier till Online Video Creator med andra aktiviteter.

  Bestämmer jag själv praktikplats?

  Ja. Vi hjälper till att bolla idéer och komma med förslag, men det är du själv som bestämmer till vem eller vilka du söker dig för att göra din praktik. Flera deltagare har fått jobb på praktikplatsen direkt efter avslutad utbildning. För andra är det en bra och viktig arbetserfarenhet, merit och referens som leder vidare i arbetslivet.

  Eftersom våra deltagare har väldigt olika bakgrund och mål med utbildningen, så varierar också praktikplatserna mycket. Tidigare deltagare har gjort praktik hos United Screens, Nexico, NAK-D, Julien Magic, Vlad Reiser, Sveriges Radio, Metro Mode, Skidskytte-VM, Tailor Film, Wakai Media, Wasabi Web, Qruxel Productions, Webbhallen, Destination Östersund, Uppsala kommun, OTW, Hilleberg, Food Pharmacy etc.

  Vad säger tidigare deltagare om kursen?

  På hemsidan kan du läsa omdömen, reflektioner och tips i intervjuer med en lång rad deltagare som gått eller går kursen. Flera av dem kan du också kontakta direkt, se kontaktuppgifter efter respektive intervju. Läs mer här.

  Kan jag bo på Birka?
  Ja, vi har ett internat med ca 70 bäddar, vilket innebär att de kursdeltagare som vill kan bo på skolan i mån av plats. Internatet är en viktig del av folkhögskolans studiemiljö och ger dig chansen att bo en period på en plats du kanske aldrig skulle komma till annars.

  Frågor om boende, mat och andra praktikaliteter på Birka folkhögskola, kontakta Carina Blad, servicechef. Telefon: 072-237 55 30 eller e-post.

  Kan jag söka studiemedel för att gå på Birka?
  Ja, när du studerar på Birka har du möjlighet att söka statligt studiestöd hos Centrala studiestödsnämnden (CSN). Hur mycket och hur länge du får studiestöd beror på flera olika saker. Frågor om CSN, kontakta Lisa Svedberg, administratör.

  Vad är det för skillnad på folkhögskola och universitet/högskola?
  Folkhögskolan ger inte några akademiska högskolepoäng. På vissa av folkhögskolornas yrkesutbildningar studerar man dock på eftergymnasial nivå och då ställs ofta samma förkunskapskrav som för högskolans kurser, dvs grundläggande behörighet för högskolestudier.

  Vad kostar det att studera på Birka?
  Själva undervisningen på Birka är avgiftsfri, men en serviceavgift på 300 kronor per termin tillkommer. De som väljer att bo på internat betalar även för kost och logi, läs mer här.

 6. Kontaktinformation

  Personal

  Frågor om utbildningens innehåll: Per Zetterfalk, utbildningsledare. Telefon 070-746 42 64, e-post

  Frågor om ansökningar, Schoolsoft och CSN: Lisa Svedberg, administratör, e-post

  Frågor om boende: Carina Blad, servicechef. Telefon 072-237 55 30, e-post

  Frågor om IT: Erik Rådström, IT-ansvarig. Telefon: 070-578 22 81, e-post

  Hitta hit
  Bil: E14 mot Åre, ta av mot Ås och följ skyltningen mot Birka Folkhögskola.
  Buss: Linje 159 från Östersunds busstation till Birka.

  Adress: Birkavägen 25, 836 95 Ås
  Växel: 063-14 74 00
  E-post

   

 

Få det bästa nätverket

I den här branschen är det viktigt att ha ett bra nätverk. Därför ser vi till att du under våra platsträffar får workshops och föreläsningar av de stora aktörerna inom branschen, samt inte minst möta och jobba tillsammans med andra innehållsskapare. Bland annat samarbetar vi med:

YouTube, Vlad Reiser, United ScreensSplayEpidemic sound, PlayAd Media Group, IngagerSVT, Aftonbladet TVÅre media network, Nexico, GZESpotlight PR Consurge content bureau, Influencers of Sweden, TV4 , Utbildningsradion, Think Agency, House of Radon, Diktator TV, Makeriet, Social Video, Internetmedia, Ridebrain, Expressen TV, Julien Magic, Sveriges RadioAETV, Svenska Räddningsdrönare, OTW, Fakta film, Garbergs, Stage Academy, Life of SWK, Andreas Wijk, Matinbum, Företagarna, Icons creating evil art, Copperhill.

 

 

 

Dennis

”Online Video Creator har hjälpt mig att få jobb som redigerare och utvecklat mina kunskaper enormt mycket, även fast jag trodde att jag redan kunde mycket”

Möt DennisMöt alla deltagare

”Här känner jag mig mer fri än jag någonsin har gjort i skolan”

Möt EllenMöt alla deltagare

Ellen

Per Zetterfalk

Fil dr, utbildningsledare
Online Video Creator
070-746 42 64

Intresseanmälan Online Video Creator

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.