Vilka bilagor ska jag bifoga till min ansökan?
För att kunna behandla din ansökan behöver vi gymnasiebetyg, ett personligt brev om dig själv (varför du söker och vad du vill ha ut av din tid här på Birka) och personbevis. Bifoga filmklipp eller skriv ut länkar till filmklipp i ditt brev, då din tidigare erfarenhet spelar en viktig roll. Övriga intyg från skolor och arbete är frivilliga handlingar, men kan vara meriterande.
Var noga med att din anmälan i vår ansökningsportal Schoolsoft är komplett i enlighet med anvisningar. Blir du antagen, behöver du snarast meddela om du tackar ja eller nej till den erbjudna platsen. Tackar du ja, skickar vi dig mer detaljerad information. Är din ansökan inte komplett, kommer din plats att erbjudas till en annan sökande. Var särskilt noga med att skicka in de bilagor som efterfrågas, se ovan.
Antagningen påbörjas redan under våren och fortsätter sedan löpande fram till deadline 4 augusti, så det är värt mycket att söka i god tid. Men kom ihåg: för att komma ifråga är det viktigt att ansökan är komplett. Den större delen av klassen (18 platser) antas efter ansökan har gått ut.
Vart vänder jag mig om jag har frågor om ansökningar och Schoolsoft?
Vid frågor om ansökningar och Schoolsoft, kontakta
Lisa Svedberg, administratör.
Måste jag medverka vid alla att obligatoriska platsträffar?
För heltidsstudier krävs 80% närvaro. Det innebär att du som deltagare medverkar på minst fem av sju platsträffar och praktiken. Undervisning som sker under platsträffarna erbjuds inte i någon annan form. Utöver platsträffarna och praktikperioden, som är obligatoriska, så lägger du som deltagare själv upp hur, var och när du faktiskt genomför dina studier. En digital platsträff innebär att du medverkar hemifrån via dator och wifi-uppkoppling.
Kan jag kombinera distansstudierna med arbete?
Kursen går på heltid och all obligatorisk undervisning sker i regel på vardagar kl 9-17. Utöver platsträffarna och praktikperioden, som är obligatoriska, så lägger du som deltagare själv upp hur, var och när du faktiskt genomför dina studier. Distansövningarna genomförs med löpande deadlines och återkopplingar, och det är viktigt att hålla utbildningens tempo för att tillgodogöra sig alla moment. Det är således i hög grad upp till dig som enskild deltagare att avgöra om och hur det är möjligt att kombinera dina studier till Online Video Creator med andra aktiviteter.
Bestämmer jag själv praktikplats?
Ja. Vi hjälper till att bolla idéer och komma med förslag, men det är du själv som bestämmer till vem eller vilka du söker dig för att göra din praktik. Flera deltagare har fått jobb på praktikplatsen direkt efter avslutad utbildning. För andra är det en bra och viktig arbetserfarenhet, merit och referens som leder vidare i arbetslivet.
Eftersom våra deltagare har väldigt olika bakgrund och mål med utbildningen, så varierar också praktikplatserna mycket. Tidigare deltagare har gjort praktik hos United Screens, Nexico, NAK-D, Julien Magic, Vlad Reiser, Sveriges Radio, Metro Mode, Skidskytte-VM, Tailor Film, Wakai Media, Wasabi Web, Qruxel Productions, Webbhallen, Destination Östersund, Uppsala kommun, OTW, Hilleberg, Food Pharmacy etc.
Kan jag bo på Birka?
Ja, vi har ett internat med ca 70 bäddar, vilket innebär att de kursdeltagare som vill kan bo på skolan i mån av plats. Internatet är en viktig del av folkhögskolans studiemiljö och ger dig chansen att bo en period på en plats du kanske aldrig skulle komma till annars.
Frågor om boende, mat och andra praktikaliteter på Birka folkhögskola, kontakta Carina Blad, servicechef. Telefon: 072-237 55 30 eller e-post.
Kan jag söka studiemedel för att gå på Birka?
Ja, när du studerar på Birka har du möjlighet att söka statligt studiestöd hos Centrala studiestödsnämnden (CSN). Hur mycket och hur länge du får studiestöd beror på flera olika saker. Frågor om CSN, kontakta Lisa Svedberg, administratör.
Vad är det för skillnad på folkhögskola och universitet/högskola?
Folkhögskolan ger inte några akademiska högskolepoäng. På vissa av folkhögskolornas yrkesutbildningar studerar man dock på eftergymnasial nivå och då ställs ofta samma förkunskapskrav som för högskolans kurser, dvs grundläggande behörighet för högskolestudier.
Vad kostar det att studera på Birka?
Själva undervisningen på Birka är avgiftsfri, men en serviceavgift på 300 kronor per termin tillkommer. De som väljer att bo på internat betalar även för kost och logi, läs mer här.