Här följer en intervju med 20-åriga Hilda Johansson Sandborg, som har studerat klassisk musik på Birka med sång som huvudinstrument.

Vad är det som gör utbildningen så bra?

“Utbildningen är bra för att det finns väldigt bra lärare och en positiv, stöttande miljö. Lärarna är väldigt peppande, men pressar oss inte. Man får välja själv hur mycket man vill öva och pressen skapar man själv, vilket jag tycker är väldigt skönt. Man har tillgång till övningsrummen från klockan 06.00-23.45, så det finns otroligt mycket tid till att öva. Ibland kommer det gästlärare och håller workshops. Det är väldigt kul eftersom man lär sig mycket och får många nya idéer av sådant” berättar Hilda.

Hur har du utvecklats som musiker av att studera här? 

“Som musiker har jag utvecklats både tekniskt och lärt mig en del musikteori. Jag har också blivit mycket bättre på att uppträda inför andra och stå på scen, vilket jag i princip aldrig hade gjort innan jag började på Birka. Eftersom det är så många andra här som också pluggar musik finns det alltid någon att spela tillsammans med, eller bara prata musik med. Det är också väldigt utvecklande” fortsätter Hilda.

Hur har du utvecklats som människa av att studera här?

“Det är mycket frihet under ansvar eftersom dagarna inte är fullproppade med lektioner. Man får använda sin fritid till egen övning och man lär sig planera sina dagar med övning, lektioner och annat som man vill hitta på. Man utvecklas också väldigt mycket som människa av att studera och vara på en plats med så många andra människor, från olika platser med olika erfarenheter” berättar Hilda Johansson Sandborg.

Hur vill du beskriva lärarna och deras sätt att lära ut?

“Lärarna är väldigt trevliga och tillmötesgående. Jag har upplevt att detta gör att man vågar göra fel och man vågar testa, och det tror jag är ganska avgörande för ens utveckling. Lärarna är otroligt engagerade vilket gör att man blir väldigt motiverad att både öva, testa nya saker och lära sig allt möjligt. Det är tydligt att lärarna själva är duktiga musiker, och att de gillar sina jobb. Det inger ett stort förtroende för dem, upplever jag.”

Vad har varit den absoluta höjdpunkten hittills?

“I höstas åkte vi till Trondheim på kammarmusikfestival i några dagar, det var väldigt häftigt! Turnéveckan som vi hade i vintras var också riktigt kul! Att få göra så många konserter under en och samma vecka var verkligen utvecklande och roligt” avslutar Hilda vår intervju.