Introduktionsår Jazz

Det här är en 1-årig introduktionsutbildning i jazzmusik och improvisation som riktar sig till dig som sjunger eller spelar ett instrument men är ny inom jazz. Utbildningen är strukturerad för att ge en grundlig införing i jazzen som konstform genom praktiskt arbete som varvas med teori, föreläsningar och konsertupplevelser.

Stort fokus på ensemblespel

Utbildningen betonar ensemblespel och mötet med andra i musiken. Du kommer att växa i ditt konstnärskap, ditt hantverk och din kreativa förmåga. Vi arbetar vi utifrån en grundlig gehörsmetod som lär deltagaren att stå på egna ben i sitt konstnärskap. Detta arbetas med i alla ämnen; gehör, teori, ensemble etc.

Introduktionsutbildningen arbetar även profilöverskridande med Jazz/Improvisationsprofilen och Folkmusikprofilen i bl.a. kursen “Folkjazz” för att fördjupa deltagarens musikerskap och genrebredd.

Ansökan

Kursstarten på Birkas musikutbildningar är förlagd till höstterminen. Ansökan för HT 2024 öppnar i januari 2024 och den gör du i Schoolsoft. När vi har behandlat din ansökan kommer du att motta ett mail från oss med vidare instruktioner om antagningsprocessen.

Antagning

När vi antar deltagare till denna utbildning gör vi en bedömning utifrån materialet du skickar in i din ansökan, i tillägg till att du ska närvara på en intervju med oss. Intervjun görs på distans i mjukvaruprogrammet Teams. Du blir i ett senare skede tilldelad länk på mail.

I din ansökan ska du skicka in:

· Personligt brev

· Video på när du spelar ett stycke musik

Och närvara på:

· Intervju

Avgift

Varje termin tillkommer en obligatorisk serviceavgift på 800kr som avser studerandeförsäkring, utskrifter/kopior och visst studiematerial.

Kontakt

Har du frågor? Kontakta verksamhetsledare Wilhelm Westerman

 1. Kursinnehåll och mål Jazz introår

  Kursinnehåll

  Huvudinstrument

  Jazzensemble

  Jazzologi

  Standard Time (ensemble)

  Folkjazz (ensemble)

  Jazzteori

  Gehör

  Rytmik

  Reflections

  Masterclass

  Kör

  Konsertverksamhet

  Birkafestivalen

  Studieresa

   

  Tillvalskurser

  Ergonomi, Folkmusik, Improvisation, Kör, Orkester, Arrangering, Notläsning

  Mål

  • Ha grunderna i att musicera inom jazzgenren
  • Kunna söka in till jazzutbildningen på Birka Folkhögskola
 2. Hur går ansökan till?

  Du ansöker genom att skicka in

  • Personligt brev
  • 2 låtar
  • Betyg
  • Personbevis

  Skicka en till två låtar där du spelar på ditt instrument/sång till +46 70-364 71 96 eller till Marcus Eklund. Kvaliteten på inspelningen har ingen betydelse. Självklart behandlar vi film och ljud under sekretess.

  Vi ser det även som positivt om du deltar i de digitala ansökningsdagarna i april. Du behöver inte provspela under dagarna, men får möjligheten att träffa oss som jobbar och studerar här nu, prova på några lektioner och uppleva vår fina miljö.

 3. Behörighetskrav Jazz introår
  • 18 år. Du kan söka från och med det år du fyller 18 år.
  • Fullgjort gymnasium
  • Genomfört antagningsprocessen
 4. Närvarokrav och intyg

  Närvaro

  Att studera hos oss förutsätter ett aktivt deltagande under lektionerna. För Birka folkhögskola gäller att för heltidsstudier ha 80% närvaro eller mer. Skolan rapporterar till CSN två gånger per år. Det vi tittar på då är att kursdeltagaren följer sin individuella studieplan, dvs deltagaren förväntas nå sina studieresultat inom planerad tid. Om närvaron understiger 80% kan det innebära att du inte kan tillgodoräkna dig tiden du studerat. Det kan också påverka dina möjligheter att få studiemedel i framtiden.

  Intyg

  Efter dina fullgjorda studier får du ett studieintyg.

 5. Studiemedel och studiekostnader Jazz

  Studiemedel

  Utbildningen är studiemedelsberättigad på gymnasienivå och du söker studiemedel via www.csn.se.
  Observera att du kan få studiemedel från och med hösten det år du fyller 20.

  Avgift

  Utbildningen är avgiftsfri men en serviceavgift på 800 kronor per termin tillkommer. OBS! Efter den
  tredje skolveckan betalas inte serviceavgiften tillbaka om du väljer att avsluta dina studier.

Anders Löfberg

Åren på Birka har varit ovärderliga för mig. Jag kan nog säga att de var två av de bästa och mest utvecklande åren av mitt liv. Fortsätt läsa

Sunniva Brynnel

Tiden på Birka har betytt mycket! Jag fick till mig en väldigt avslappnad och skön inställning till improviserad musik. Fortsätt läsa.

 

Mångfald

Vi önskar att fler kvinnliga instrumentalister söker hit, och välkomnar all slags mångfald, för att vi ser att det berikar och vet att det behövs.

Jonas Ehnroth

Jonas Ehnroth

Lärare gitarr, ensemble, masterclass, gehör & teori
 1. Kan jag söka studiemedel för att gå på Birka?

  Ja, när du studerar på Birka har man möjlighet att söka statligt studiestöd hos Centrala studiestödsnämnden (CSN). Hur mycket och hur länge man får studiestöd beror på flera olika saker.

 2. Kan jag bo på Birka?

  Ja, vi har ett internat med ca 70 bäddar, vilket innebär att de kursdeltagare som vill kan bo på skolan. Internatet är en viktig del av folkhögskolans studiemiljö och ger dig chansen att bo en period på en plats du kanske aldrig skulle komma till annars.

 3. Vad behöver jag skicka med i min ansökan?

  Det är olika för olika utbildningar men oftast betyg, personbevis för studier och personligt brev. Mer detaljerad information finns under respektive utbildning på vår hemsida.