Klassisk musik

Denna utbildning är på gymnasienivå, liksom de flesta musiklinjer på folkhögskolor, och lämpar sig för dig som redan spelar klassisk musik och vill utvecklas inom genren.

Om utbildningen

Birka Musikutbildningars klassiska profil är en ettårig utbildning (med möjlighet att fortsätta och studera ett år till) som utvecklar och fördjupar deltagarens artistiska förmåga, solistiskt och i grupp. Vi arbetar för en ökad förståelse av den klassiska musikens framförande, tekniker, historia, struktur, framtid och tradition och vill också visa på dess roll och möjligheter i dagens musikklimat och samhälle. Hos oss kan du studera bland annat piano, gitarr, klassisk sång, violin, cello, tvärflöjt, klarinett och blockflöjt.

Vi inspirerar till självutveckling

Genom att uppmuntra nyfikenhet, eget skapande och ansvar vill vi inspirera till hängivenhet, självreflektion, självutveckling och det livslånga lärande ett liv med musik innebär.

Kreativa workshops och konserter

Förutom undervisning, övning och obligatoriska uppspelningstillfällen består läsåret, bland annat, av gästlärare, konserter och workshops med professionella musiker, samt ett återkommande projekt där Birkas tre inriktningar – klassisk/jazz/folkmusik – möts över ett gemensamt tema. Vi gör ett stort antal konserter både inom Birka och utanför. Förutom de traditionsenliga jul och vårkonserterna spelar den klassiska profilen på andra ställen under åren. Konsertverksamheten är en viktig del av utbildningen.

Utbildningen går alltså att studera i ett eller två år. År ett och år två har i stort sett samma upplägg. I och med deltagarens individuella studieplan, där deltagaren själv väljer hur den utnyttjar tiden på Birka, finns ändå en tydlig progression. Detta leder till väldigt bra saker. Det tar tid att prova sig fram som musiker!

Ansökan är just nu stängd

Fortsatta studier

För dig som vill fortsätta studera finns möjlighet att söka till ett påbyggnadsår, där vi fördjupar dina kunskaper. (Ansökan är just nu stängd.)

Kontakt

Har du frågor? Kontakta verksamhetsledare Wilhelm Westerman

  1. Kursinnehåll och mål Klassisk musik

    Kursinnehåll

    • Huvudinstrument, 50 min/vecka enskild lektion. Anpassad individuell undervisning i teknik, repertoar och gestaltning.  
    • Biinstrument, 20 min/vecka enskild lektion. Anpassad individuell undervisning, vanligtvis i piano. Deltagare som spelar piano eller gitarr som huvudinstrument kan välja sång eller ett annat instrument.   
    • Kammarmusik, 120 min/vecka. Ensemblehandledning, 120 minuter, masterclass-upplägg eller handledning av enstaka ensemblegrupper. Deltagaren lär sig om repetitionsmetodik, samspel i olika ensembleformer och gestaltning.
    • Musikteori, 60 min/vecka. Orienterande grundkurs i musikteori. Grundtanken är att teorin låter oss sätta namn på och förklara det vi ser i en notation eller hör i ett stycke musik.
    • Gehör, 60 min/vecka. Orienterande grundkurs i gehör. Grundtanken är att gehöret ger oss redskap att utföra den notation vi ser och förmågan att minnas och reproducera ett stycke musik. År två av utbildningen innebär att fokuset skiftar till att deltagaren, efter avslutad kurs, ska ha goda möjligheter att klara ett antagningsprov på musikhögskola eller liknande. Innehållet anpassas därefter och blir också mer individuellt.
    • Improvisation, 60 min/vecka. Grundläggande färdigheter i att improvisera.  Undervisningen sker i gemensamma grupplektioner. Diskussion om de olika tekniker, idéer, stilar och former som kan utgöra en improvisation. 
    • Outreach, 60 min/vecka. Diskussion, analys och övningar som handlar om hur vi bättre når publiken med klassisk musik.  
    • Ergonomi, 90 min/vecka. Kroppens byggstenar i samspel: Basal kroppskännedom, tonus, hållning, mittlinjen, balans mellan höger och vänster sida, anatomi, skelett, muskler, leder, andning, an och avslappning, handmassage, frigörande övningar, dans. Reflektioner över deltagarens musicerande utmaningar och möjligheter.
    • Musiklyssning, 60 min/vecka. En utforskning av den klassiska repertoaren, vald utav tio århundraden av musik. Vikt läggs vid kopplingen mellan musik och samhälle samt musikens utformning och funktion
    • Musikhistoria, 60 min/vecka. Övergripande genomgång av den västerländska klassiska musikens olika epoker.  
    • Ackompanjemangsresurs, 25 min/vecka. Deltagare med ett melodiinstrument eller sång som huvudinstrument spelar tillsammans med Birkas pianolärare. Tillsammans spelar de den del av deltagarens repertoar som kräver ackompanjemang.
    • Kulturmöte. 8-10 tillfällen per år genomförs gemensamma program i aulan för alla studerande. Det kan vara föreläsningar, teater, musik, debatt, mm. Syftet är att den studerande ska få möta olika former av kultur och samhällsengagemang som den kanske inte annars skulle ta del av. 
    • Projektvecka. Gästlärare, olika teman varje år. Specialschema, gemensamt för hela musiklinjen. Exempel på tidigare projekt är improvisationsteater, världsmusikensemble, Johan Sebastian Bach.
    • Kammarkör och projektkör. 75 min/vecka. Kammarkören löper under hela läsåret och är en mindre kör/vokalensemble som har målet att skapa en god körklang och en lyssnande ensemble som jobbar på djupet med sina tolkningar. Inför lucia, julkonsert och vårkonsert utgör kammarkören stommen i musikutbildningarnas projektkör. Denna kör är större och tar sig, mestadels, an dessa högtiders traditionella repertoar.
    • Masterclass. 120 min/vecka.
    • Turnévecka. I början av vårterminen åker alla deltagare ut på en turnévecka. Denna vecka planerar, bokar och genomför du, tillsammans med övriga deltagare. 
    • Studieresa. En vecka under vårterminen. Deltagarna har under året spelat ihop pengar under konsertverksamhet (Lucia, offentliga konserter och evenemang). Elevföreningen har hand om budgeten. Deltagarna väljer tillsammans ett passande resmål för studiesyfte. Tidigare resor har gått till bl. a. Riga, Berlin och Trondheim. Deltagarna sköter själva bokningar och programläggning för denna vecka.
    • Gästlärare
    • Hela Birka. 3-6 tillfällen per år genomförs gemensamma program på skolan, eller annan plats, för alla studerande. Det kan vara brandövning, friluftsdag, julpyssel, mm. Syftet är att våra studerande ska i blandade grupper lära känna andra med varierande erfarenheter

    Tillval

    Ergonomi, amerikansk folkmusik, mental träning, folkmusik, arrangering, notläsning.

    Mål

    Efter genomförda studier har du

    • Fått ökad kunskap inom ensemblespel, interpretation och klassisk improvisation
    • Fördjupad kunskap inom instrument eller sång
    • Medvetenhet kring musikteori och historia
  2. Provspelning klassisk musik

    Provspelning

    Bifoga inspelningar av två klassiska musikstycken av olika karaktär i din ansökan.  Inspelningen behöver inte vara av professionell kvalitet, ljud och bild ifrån smartphone duger gott!  Ansökningskursen hålls fredag den 14 April! Denna kurs innehåller inte något uppspelningsmoment. Du har istället lektioner med oss på plats här på Birka. Detta gör vi för att skapa oss en uppfattning om dig och för att du ska se hur vi och utbildningen är. Mer info om sökningskursen kommer närmare det aktuella datumet.

    Du som inte kan vara på plats den 14 April är hjärtligt välkommen att närvara på en digital sökningsdag den 13 April.Den dagen innehåller en digital rundvandring och olika lektionsmoment i form av föreläsningar med våra lärare.

  3. Behörighetskrav Klassisk musik

    • 18 år fyllda.
    • Fullgjort gymnasium.
    • Du ska kunna spela ditt instrument väl och ha en grundkunskap inom olika genrer i klassisk musik.

  4. Närvarokrav och intyg

    Närvaro

    Att studera hos oss förutsätter ett aktivt deltagande under lektionerna. För Birka folkhögskola gäller att för heltidsstudier ha 80% närvaro eller mer. Skolan rapporterar till CSN två gånger per år. Det vi tittar på då är att kursdeltagaren följer sin individuella studieplan, dvs deltagaren förväntas nå sina studieresultat inom planerad tid. Om närvaron understiger 80% kan det innebära att du inte kan tillgodoräkna dig tiden du studerat. Det kan också påverka dina möjligheter att få studiemedel i framtiden.

    Intyg

    Efter dina fullgjorda studier får du ett studieintyg.

  5. Studiemedel och studiekostnader Klassisk musik

    Studiemedel

    Utbildningen är studiemedelsberättigad på gymnasienivå och du söker studiemedel via www.csn.se. Observera att du kan få studiemedel från och med hösten det år du fyller 20.

    Studiekostnader

    Serviceavgift 800 kronor per termin. OBS! att efter den tredje skolveckan betalas inte serviceavgiften tillbaka om du väljer att avsluta dina studier.

    Kostnader för kursmaterial kan tillkomma.

Linn

För den som är seriös och verkligen vill bli så bra som möjligt så är Birka ultimat. Fortsätt läsa.

Andreas Hansson

Birka betydde egentligen allt för mig. Birka var helt rätt ställe för mig. Lärare som var jordnära och varma, som såg mig och som utmanade. Fortsätt läsa.

Turnévecka

I början på vårterminen åker alla musiker ut på en turnévecka. En vecka som du tillsammans med din ensemble planerar, bokar och genomför.

Konserter

Vi gör ett stort antal konserter både inom Birka och utanför, bland annat de traditionsenliga jul- och vårkonserterna.

Mångfald

Vi önskar att fler kvinnliga instrumentalister söker hit, och välkomnar all slags mångfald, för att vi ser att det berikar och vet att det behövs.

Lovisa Wangby

Lovisa Wangby

Lärare i cello, notläsning och kammarmusik (klassisk musik)
  1. Får jag betyg på Folkhögskolan?

    Nej, folkhögskolan ger inga betyg i enskilda ämnen utan har ett eget bedömningssystem. Den som studerar på behörighetsgivande kurs (allmän kurs) kan få ett studieomdöme som är en sammanfattande bedömning av studieförmågan. Detta grundar sig på en gemensam bedömning som görs av alla dina lärare på skolan.

    Du kan också få ett behörighetsintyg där folkhögskolan intygar att du har uppnått en viss behörighet i ett ämne.

  2. Kan jag bo på Birka?

    Ja, vi har ett internat med ca 70 bäddar, vilket innebär att de kursdeltagare som vill kan bo på skolan. Internatet är en viktig del av folkhögskolans studiemiljö och ger dig chansen att bo en period på en plats du kanske aldrig skulle komma till annars.

  3. Vad är det för skillnad på folkhögskola och universitet/högskola?

    Folkhögskolan ger inte några akademiska högskolepoäng. På vissa av folkhögskolornas yrkesutbildningar studerar man dock på eftergymnasial nivå och då ställs ofta samma förkunskapskrav som för högskolans kurser, dvs grundläggande behörighet för högskolestudier.