Introduktionsår klassisk musik

Introduktionsåret i klassisk musik är för dig som har spelat ditt instrument ett tag men är nybörjare inom klassisk musik. Undervisningen är individanpassad, vi möter dig på din nivå! Vi som undervisar älskar klassisk musik och hur den berikar oss och vår värld. Hos oss står upplevelsen i fokus!

Förutom undervisning, övning och obligatoriska uppspelningstillfällen består läsåret av gästlärare och workshops med professionella musiker. Vi gör, förutom de traditionsenliga jul och vårkonserterna ett stort antal konserter både på Birka och andra ställen.

Om utbildningen

Som de flesta musikutbildningar på folkhögskola är Introduktionsåret i klassisk musik på gymnasienivå. Utbildningen lämpar sig för dig som är nybörjare inom klassisk musik men som spelat ditt instrument och annan musik ett tag.

ANSÖK HÄR

Har du skyddad identitet? Sök via denna blankett: Ansökan vid skyddad ID

 

Intresseanmälan Musikutbildningar

Är du intresserad av utbildningen, men har frågor innan du ansöker? Kontakta oss, så svarar vi så snart som möjligt! (OBS: detta är alltså inte den "riktiga" ansökan.)

Namn(Obligatoriskt)
E-post(Obligatoriskt)
Berätta vad du vill. Om du undrar över något är det bara att fråga.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
 1. Kursinnehåll och mål Klassisk intro

  Kursinnehåll

  • Huvudinstrument 50 minuter, enskild lektion. Anpassad individuell undervisning i teknik, repertoar och gestaltning. Du kan studera piano, gitarr, sång, violin, cello, tvärflöjt, klarinett och andra instrument
  • Biinstrument 20 min, enskild lektion. Anpassad individuell undervisning. Du som spelar piano eller gitarr som huvudinstrument kan välja sång eller ett annat instrument. Om du sjunger eller spelar ett melodiinstrument rekommenderas det att du har piano som biinstrument.
  • Profiltid klassisk musik intro 120 min, grupplektion. Detta är en resurstid där vi kan repetera eller öva tillsammans, anordna klassträffar eller arbeta på sådant vi gör i undervisningen.
  • Kammarmusik 120 min, grupplektion.  Samspel och coachning av den ensemblerepertoar vi jobbar med för tillfället. Undervisningen sker i masterclassform eller i enskild ensemblegrupp med pedagog.
  • Teori 60 min, grupplektion.  Orienterande grundkurs i musikteori. Teoriundervisningen ger dig redskap att tyda en notbild och omsätta den i musik och ökad förmåga att notera den musik du hör.
  • Gehör 60 min, grupplektion. Orienterande grundkurs i gehör. Gehörsundervisningen ger dig redskap att utföra den notation vi ser och ökad förmåga att förstå, minnas och utföra musik
  • Improvisation 60 min, grupplektion. Här arbetar vi med grundläggande färdigheter i den klassiska improvisionskonsten.
  • Outreach 60 min, gruppundervisning. Diskussion, analys och övningar som handlar om hur vi och publiken upplever musik och hur vi som musiker kan nå ut med vår konst.
  • Musikhistoria 60 min, grupplektion. Övergripande genomgång av den västerländska klassiska musikens olika epoker, från forntid till nutid!
  • Musiklyssning 60 min, grupplektion. En lyssnande utforskning av den klassiska repertoaren, med utgångspunkt i den epok som vi får tillfället jobbar med i ämnet musikhistoria.
  • Ackompanjemangsresurs 25 min, enskild lektion. Du som har ett melodiinstrument eller sång som huvudinstrument spelar här din repertoar ackompagnerad av Birkas pianolärare.
  • Kammarkör och projektkör 75 min, grupplektion. Du som studerar klassisk musik på Birka har kör som obligatoriskt ämne, för övriga är det ett tillval. Kammarkören löper under hela läsåret och är en mindre kör med mål att vara en lyssnande ensemble som jobbar på djupet med sina tolkningar. Vid lucia, julkonsert och vårkonsert utgör kammarkören stommen i musikutbildningarnas projektkör.
  • Masterclass 90 min, grupplektion. Musikutbildningarnas deltagare samlas över ämnen som uppvärmning, övning,     ??minimalistisk musik eller hur man sätter musik till film eller annan konst.
  • Kulturmöte. Vid 8-10 tillfällen per läsår genomförs gemensamma program i aulan för Birkas deltagare. Det kan röra sig om föreläsningar, teater, musik, debatt, mm.
  • Projektvecka Varje år gör musikutbildningarna ett ett gemensamt projekt under en schemavecka. Tidigare år har vi haft teman som Bach, skräckfilmsmusik och improvisation, samt upp/ inspelningsvecka där vi dokumenterat vår verksamhet digitalt. Veckan leds av gästlärare eller Musikutbildningarnas personal.
  • Turnévecka I början av vårterminen (v. 6) åker musikutbildningarnas deltagare ut på turnévecka! Vissa grupper turnerar lokalt Jämtland och andra åker litet längre. Denna vecka planerar, bokar och genomför musikutbildningarnas deltagare gemensamt.
  • Studieresa Vi gör varje läsår en eller flera musikaliska utflykter på våra utbildningar. Ett årligt inslag på de klassiska utbildningarna är våra besök på Trondheims Kammarmusikfestival och ett besök på Wilhelm Peterson-Bergers Sommarhagen.
  • Tillval 60 min, grupplektion. Ergonomi, mental träning, folkmusik, arrangering, notläsning är några av de tillvalsämnen du kan ha som tillval. Tillvalen ger dig möjlighet att prova på något nytt och också att träffas över genregränserna, här blandas deltagare ifrån våra olika inriktningar.
  • Hela Birka. 3-6 tillfällen per år genomförs gemensamma program på skolan, eller annan plats, för alla studerande. Det kan vara brandövning, friluftsdag, julpyssel, mm. Syftet är att våra studerande ska i blandade grupper lära känna andra med varierande erfarenheter

  Tillval

  Ergonomi, amerikansk folkmusik, mental träning, folkmusik, arrangering, notläsning.

  Mål

  Efter genomförda studier har du fått ökad kunskap om:

  • Ditt instrument eller din röst och den musik du utför,
  • ensemblespel, interpretation, klassisk improvisation,
  • musikteori, gehör och musikhistoria
 2. Behörighetskrav Klassisk intro
  • 18 år fyllda.
  • Fullgjort gymnasium.
  • Du bör ha spelat ditt instrument litet grand, antingen inom klassisk musik eller en annan genre.
 3. Ansökan & antagning Introduktionsår klassisk

  Ansökan

  Birkas musikutbildningar startar på höstterminen varje läsår. Ansökningen öppnar i januari och den gör du digitalt. När vi har behandlat din ansökan kommer du att motta ett mail från oss med vidare instruktioner om antagningsprocessen.

  Antagning och provspel

  Bifoga inspelningar av två klassiska musikstycken av olika karaktär i din ansökan. Inspelningen behöver inte vara av professionell kvalitet, så ljud och bild inspelat på en smartphone duger gott! Ansökningskursen hålls i april. Denna kurs innehåller inte något uppspelningsmoment, du har istället lektioner med oss på plats här på Birka. På så sätt får du en uppfattning om oss och utbildningen. Mer info om sökningskursen kommer närmare det aktuella datumet.

  Du som inte kan vara på plats i April är hjärtligt välkommen att närvara på vår digitala sökningsdag. Den dagen innehåller en digital rundvandring och olika lektionsmoment i form av föreläsningar med våra lärare.

 4. Närvarokrav och intyg

  Närvarokrav och intyg

  Att studera på folkhögskola förutsätter ett aktivt deltagande.
  På samtliga utbildningar gäller ett närvarokrav på minimum 80%. Skolan rapporterar till CSN två gånger per läsår och då kontrollerar vi att du följer sin studieplan, dvs att du når dina studiekrav som planerat.
  Om närvaron understiger 80% kan det innebära att du inte kan tillgodoräkna dig tiden du studerat. Det kan också påverka dina möjligheter att få studiemedel i framtiden.
  Efter fullförda studier får du ett studieintyg.

 5. Studiemedel och avgifter musikutbildningar

  Studiemedel

  Utbildningen är studiemedelsberättigad på gymnasienivå och du söker studiemedel via www.csn.se. Observera att du kan få studiemedel från och med hösten det år du fyller 20.

  Avgift

  Utbildningen är avgiftsfri men det tillkommer en serviceavgift på 800kr per termin. Serviceavgiften avser studerandeförsäkring, utskrifter/kopior och visst studiematerial.

  OBS! Efter den tredje skolveckan betalas inte serviceavgiften tillbaka om du väljer att avsluta dina studier

 6. Läsårstider /viktiga datum

  De aktuella läsårstiderna finner du här: Läsårstider

  Önskar du veta mer om de aktuella ansökningstiderna finner du informationen här: Ansökan

   

 7. Hur svarar jag på antagningsbeskedet?

  Jag ska svara på antagningsbeskedet, hur gör jag det?

  Svar: Registrera ditt svar på erbjudandet genom att logga in på ditt konto på Schoolsoft

Linn

“För den som är seriös och verkligen vill bli så bra som möjligt så är Birka det ultimata valet” säger Linn.  Fortsätt läsa.

Andreas Hansson

“Birka betydde egentligen allt för mig. Birka var helt rätt ställe för mig. Lärare som var jordnära och varma, som såg mig och som utmanade” berättar Andreas. Fortsätt läsa.

Hittade ingen personal som matchar.